Gambar hiasan |
Soalan 1 : Rumusan
[30 markah
Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang
kebaikan makan coklat dan cara-cara memajukan industri coklat. Panjangnya rumusan hendaklah tidak melebihi
120 patah perkataan.
Sejak turun-temurun, coklat telah digunakan dalam penyediaan pelbagai
jenis makanan dan minuman yang digemari oleh semua peringkat umur daripada
segenap lapisan masyarakat di seluruh dunia. Pada zaman dahulu hanya orang yang
berada dapat menikmati coklat. Pada masa itu, coklat ialah makanan yang
dikhaskan untuk raja-raja, perwira dan pembesar negara. Kini, coklat yang
dihasilkan daripada buah koko itu dapat dinikmati oleh semua orang. Hal ini
menyebabkan industri berasaskan koko semakin berkembang dan menjadi sumber
ekonomi kepada banyak negara.
Coklat mempunyai kandungan serat yang tinggi, karbohidrat,
antioksidan, kalsium, fosfat dan Vitamin A, B, C dan D. Mengikut kajian sains,
pengambilan coklat dapat melegakan otot. Namun demikian, sekiranya diambil secara
berlebihan, coklat boleh menyebabkan otot menjadi terlalu rehat sehingga asid
perut mudah masuk ke dalam esofagus, iaitu bahagian saluran makanan yang
terletak di antara tekak dengan perut. Keadaan ini boleh mengakibatkan
kecederaan dalaman kepada manusia. Hasil penyelidikan pula mendapati bahawa
coklat dapat memberikan perasaan gembira yang amat sangat kepada pemakannya.
Perasaan gembira dapat dirasai ketika coklat mencair di dalam mulut.
Hasil kajian mendapati bahawa ketika makan coklat, aromanya mampu
merehatkan minda seseorang. Di samping itu, pengambilan coklat juga dapat
menimbulkan perasaan relaks kerana bahan kimia teobromina yang terdapat dalam
coklat boleh memberikan rangsangan psikologi seolah-olah diri sentiasa
bertenaga. Walau bagaimanapun, bahan kimia yang memberikan kesan relaks kepada
manusia itu boleh menjadi racun kepada banyak haiwan peliharaan seperti
kucing, anjing dan kuda. Hal ini terjadi kerana haiwan peliharaan tidak
mempunyai sistem penghadaman yang dapat melakukan proses penguraian terhadap bahan
kimia tersebut.
Manfaat lainnya ialah coklat mampu melanjutkan usia seseorang yang
selalu memakannya. Kajian mendapati bahawa sekiranya manusia mengunyah coklat tiga kali sebulan, mereka diramalkan dapat hjdup setahun lebih lama daripada
orang yang tidak memakan coklat langsung. Selain itu, coklat boleh mengurangkan
risiko serangan strok kerana fungsinya yang dapat mencairkan darah dan
mengelakkan darah daripada membeku di dalam jantung. Penghidap asma juga
digalakkan supaya memakan coklat untuk melegakan saluran pernafasan di dalam
paru-paru. Kandungan bahan kimia dalam coklat yang diambil juga sesuai untuk
melegakan batuk. Namun begitu, manusia perlu berhati-hati kerana pengambilan
coklat yang berlebihan boleh mengakibatkan obesiti.
(Dipetik dan diubah suai daripada ‘Sains di Sebalik Coklat’
oleh Saharil Hasril Sanin, Dewan Kosmik, September 2007)
Pendahuluan
Petikan membincangkan _(kata kunci pertama – tukar perkataan
sinonim) __(skop petikan) .
Contoh.
Petikan membincangkan faedah / manfaat / keistimewaan makan coklat kepada kesihatan manusia.
Menulis isi-isi tersurat.
i. Pelajar boleh mengenal pasti isi-isi tersurat
yang terdapat di dalam petikan seperti mana arahan atau kata kunci pertama
dalam soalan.
ii. Pelajar diingatkan bahawa di dalam petikan
soalan kelazimannya terdapat 10 isi.
iii. Bukan semua isi tersurat harus ditulis kembali
oleh pelajar. Pelajar hanya disarankan agar menulis maksimum tujuh isi
tersurat.
1.
Coklat mengandungi pelbagai jenis zat seperti
serat dan vitamin
2.
Memakan coklat boleh melegakan otot
3.
Pemakan coklat akan berasa gembira
4.
Aroma coklat mampu merehatkan minda pemakannya.
5.
Pengambilan coklat dapat menimbulkan perasaan
yang relaks.
6.
Memakan coklat dikatakan boleh memanjangkan usia
seseorang.
7.
Coklat yang boleh mencairkan darah mampu
mengurangkan risiko serangan strok.
8.
Mampu mengurangkan asma kerana coklat boleh
melegakan saluran pernafasan.
9.
Kandungan kimia dalam coklat boleh melegakan
batuk.
Isi-isi Tersirat (Cara-cara memajukan industri coklat)
1.
Memberi galakan kepada petani untuk
mempertingkatkan hasil koko negara.
2.
Membuka kawasan penananam baharu bagi tanaman
koko.
3.
Mempelbagaikan kegunaan coklat dalam industri
makanan negara.
4.
Memperluas pasaran coklat kepada semua pengguna.
5.
Mengkaji harga bahan-bahan berasaskan coklat di
negara kita.
6.
Memberi penjelasan kepada pengguna tentang diet
coklat.
7.
Peranan iklan atau media untuk menghebahkan
kepentingan dan keistimewaan coklat.
Kesimpulan
Tema petikan + Ayat berbentuk cadangan (supaya/agar) Ayat
berbentuk harapan.
Kesimpulannya, pelbagai pihak mesti menyokong industri
coklat di negara kita supaya industri ini dapat membantu pertumbuhan ekonomi
negara.
No comments